maandag 27 mei 2019

Een scheve toren

85km. 446m op en 505m dalen.
Hop, distelvink, notenkraker en een bijeneter. Vogels spotten is een extra dimensie aan fietsen die een toerist in de auto waarschijnlijk moet missen. Ons vergezellen ze op onze trage weg. Van Vinci naar Lucca rijden we een traject met veel variatie. Oljfbomen en wijnranken sieren zuidelijke hellingen. In de vochtige valleien liggen vruchtbare akkers. Af en toe moeten we over een drukke weg. Maar een klein wegje voert ons door een smal valleitje langs pittoreske dorpjes. Het heeft niets weg van het typische Toscaanse landschap maar het is wel heel mooi. Ongemerkt komen we zo aan de stadspoorten van Lucca. 

Dit stadje is helemaal ommuurd door impossante stadswallen. Erbovenop ligt een heuse stadsboulevard waarvan gretig gebruik wordt gemaakt door wandelaars en fietsers. Zo rijden we ook het stadje rond. Bij de kathedraal houden we halt. Op de klokkentoren na is die helemaal in wit marmer opgetrokken. De patroonheilige doet me denken aan mijn schooltijd en chocolade: St. Maarten. Een van de trekpleisters in de stad is een verdedigingstoren met bovenop enkele steeneiken. Iedereen, wij ook, wil erop. Van boven genieten we van een mooi uitzicht. Lucca is een gezellig stadje. Er zijn wel toeristen maar dat is binnen aanvaardbare maten. 



Na de lunch rijden we verder richting Pisa. Eerst mogen we op een fietspad langs de Arno. De natuur staat hier weelderig groen. Dicht bij Pisa volgen we gewone wegen door vlakke velden. Dit stukje doet eerder denken aan de saaie Po-vlakte. In Pisa is het uiteraard een drukte van jewelste. Horden toeristen willen allemaal die toren rechtduwen. Els doet ook een poging. We bezoeken de verschillende monumenten. Het baptiserium en de kathedraal zijn het bezoeken waard. 

Het weerbericht voorspelde heel de dag regen. Twee keer heeft het een bui gedaan. Een maal in Lucca aan de kathedraal en eenmaal toen we op een terras onder een parasol onze avondmaal genoten. Voor de rest was het best aangenaam fietsweer.
Ook dat nog. In Pisa aten wij een Pizza.

1 opmerking:

  1. Leuk om te volgen, en alweer veel herkenbaar. Veel mooier kan het niet worden! Nog een mooie voortzetting.

    BeantwoordenVerwijderen