zondag 26 mei 2019

Vertrokken

Dag 1: Van Firenze luchthaven naar Vinci.
46km. 664 m klimmen.
In 1452 werd op drie kilometer hiervandaan een zekere Leonardo geboren. De term twaalf stielen is van toepassing op hem, maar dan zonder ongelukken. Architect, ingenieur, uitvinder, schilder, beeldhouwer, filosoof, ... Kortom een genie. Die Leonardo was van "van Vinci" ofte Da Vinci. Net 500 jaar geleden is hij gestorven. We kunnen een bezoek aan zijn geboortehuis en het mueseum niet overslaan. Het wordt een leerrijke wandeling langs schilderijen, schetsen, makettes, noem maar op. Aan verbeelding en nieuwsgierigheid had deze man geen gebrek.

Je raad het misschien al. Onze eerste dag is zonder enig probleem verlopen. De luchtverkeersleiders waren niet ziek, de vlucht op tijd en de fietsen nog netjes in hun doos. Reeds om twaalf uur zaten we op de fiets. Na minder dan 3 kilometer reden we al op een fietspad naast de Arno. Enkel het weer kan beter. Het is grijs en miezerig maar gelukkig niet koud. Na de picknick krijgen we onze eerste helling van de reis. In die regenjas is het even zweten.  Een mooie afdaling brengt ons tot in Vinci. Plots duiken de eerste toeristen op.

Na het bezoek aan Vinci trekken we ons terug in een agriturismo net buiten het dorp. Er zijn verschillende gebouwen met kamers tussen de olijfbomen. Best gezellig. En dan pas begint het Italiaanse gevoel echt binnen te dringen. Het restaurant servereert heerlijke anitpasti en een levendig verse pasta met de glimlach. Een mooie afsluiter van een geslaagde eerste dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten