dinsdag 28 mei 2019

In Etruskenland

82,6km 960m stijgend en 483 meter dalend.
Net geen duizend meters geklommen. Dat begint spek naar onze bek te worden. Het venijn zat in de staart. Maar dat is voor straks. Deze morgen vertrokken we onder een dreigend grijs wolkendek met licht gemiezer. Volgens de route moesten we net buiten Pisa terug een onverhard fietspad op langs de Arno. Wetend dat het deze nacht veel heeft geregend hebben we geen zin in een modderbad. We volgen daarom parallelwegen. Meer hoeft er over de eerste dertig vlakke kilometers niet geschreven worden. Dan pas krijgen we een eerste heuvel en rijden het echte Toscane binnen. 

Vanaf dan gaat het op en af door glooiende heuvels met snedige klimmetjes. Gelukkig wordt het droger en trek de hemel een beetje open. Meer dan zestien graden wordt het echter niet. Op een bepaald moment moeten volgens onze gids via een grindpad door een droogstaande rivier. Hm. Een snelstromende watermassa laat ons beslissen om een ommetje te rijden. Het voorjaar is hier duidelijk nogal nat. 

Voltera laat zich al van ver zien. Het ligt op een heuvel van driehonderd meter hoog. Vanuit het laagste dal moeten we bijna vijfhonderd meter omhoog. Eerst klimt het zachtjes maar uiteindelijk wordt het snedig. Via de Etrurkische poort duwen we onze fiets de stad in. 

Voltera is klein maar gezellig en heeft een aantal interessante bezienswaardigheden. Net buiten de stadsmuren liggen de ruines van een Romeins theater. Binnen de muren vinden we het Palazzo dei Priori met een verzameling kunst. Er is de kathedraal met Baptiserium. We bezoeken het Palazzo Viti. Viti was rijk handelaar in albast. Een produkt uit de streek dat hij over heel de wereld verkocht. Het palazzo is rijkelijk versiert met objecten verzameld op zijn reizen. Zijn laatste verwezenlijking is het verenigen van Italiƫ onder Vitorio Emmanuel II, eerste koning van Italiƫ.
Het belangrijkste museum is dat over de Etrusken. Al voor er van Romeinen sprake was vestigden zij zich in deze streek. Voltera was toen groter dan wat het nu is. Het museum bevat een eindeloze reeks grafmonumenten, urnes en vazen, bronzen voorwerpen, juwelen, beeldjes en munten. Sommige dingen zijn tot zeven eeuwen oud. De kwaliteit ervan is indrukwekkend. Hierna bekijken we nog even de bucht gebouwd door Lorenzo di Medici. Het is nu nog steeds een gevangenis. Met ontzag voor voor de vroege Etruskische bewoners van de stad kruipen wij onder de wol.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten