woensdag 29 mei 2019

Een natje en een droogje

65,8km. 1133m op en 1357m af.
Om van Volterra weg te rijden mogen we de berg die we gisteren beklommen terug afrijden. Een heerlijk rustig, kronkelig wegje voer ons helemaal het dal in. Het Toscaanse landschap is frisgroen overgoten met een vleugje vroege zon. Maar in korte broek... brrr. Helemaal beneden in het dal mogen we ons terug opwarmen met een klim over een onverharde, goed rijdbare weg. Het is pittg maar we worden beloond met mooie uitzichten. Achter ons zien we nog even Volterra schitteren op zijn berg. Helemaal boven is het gedaan met de onverharde weg en het mooie weer. De hemelsluizen gaan helemaal open. De laatste vijf kilometer naar San Gimigniano lijken eerder op aquafitness. 


San Gimigniano is een merkwaardig stadje. Het kleine stadje telt 14 torens. Ooit waren het er 76. Families bevochten mekaar en konden zich in tijden van onrust in hun toren verschalken. Wij zoeken eerst een verwarmd terras op om te drogen. Net op tijd want een tweede stortvloed spoelt het plein schoon. We bezoeken de Duomo. Schitterende fresco's versieren de rechter en linker wand van het schip. Men kan hier uren verhalen lezen in het 14e eeuws prentenboek. 



De gps-track die we hebben leidt ons niet via het fietspad dat in ons boekje beschreven staat maar neemt een kortere weg naar Siena. We maken daardoor wel meer hoogtemeters. Een malse regen houdt ons gezelschap tot net voor Siena. We zijn net op tijd om het mooie Piazza il Campo te zien schitteren in de zon. Tijd voor een ijsje. Onze B&B zit in een historisch gebouw achter een bescheiden deur, vier hoog, zonder lift. De fiets moet mee naar boven. We krijgen een ruime, moderne junior suite. Na de was en plas verkennen we te voet de stad. De Duomo hier is echt merkwaardig. De gotische voorgevel is indrukwekkend mooi en toch is deze kerk niet af. Ooit zou er nog een schip bijgebouwd worden maar een pestplaag besliste daar anders over. Ons bezoek is ook niet klaar. Binnen een paar dagen komen we terug. Morgen gaan we eerst naar Montepulciano. Klinkt lekker.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten