zondag 2 juni 2019

Terug naar het noorden

115km.  1914m op. 2212 af.
Capraola ligt in de provincie Lazio. We zijn hier op een dag fietsen van Rome. Dat is niet de bedoeling. Daarom rijden we terug naar het noorden. Fietsen hier in Umbrië is als een indoor cycling les bij Kurt in Sportoase in Leuven. Het is een stevige intervaltraining maar ze duurt wel een dag. Na veertig kilometer komen we aan in Bomarzo. Italiaanse tuinen uit de zestiende eeuw zijn strikt geometrisch. Deze tuin is net het tegenovergestelde. Het werd het park van de monsters. Olifanten, draken, reuzen in gevecht, een scheef huis, een schilpad met een toren erop.. aan verbeelding geen gebrek. 

Daarna rijden we verder door. De ene klim na de andere bedwingend. Vanop een heuvelkam krijgen we schitterende vergezichten. In de verte zien we een berg met sneeuw erop. Zou het de Monte Sibilini zijn? De wind speelt hier wel in ons nadeeL. Zelfs bergaf is het duwen. Uiteindelijk rest ons nog een klim van een uur en dito afdaling tot Spoleto.
Deze middeleeuwse stad ligt op de flanken van een berg. De kleine, steile straatjes met vele boogjes geven de stad een gezellig gevoel. Het is ook feest in de stad. Op alle pleintjes staan marktjes met vooral bloemen en planten als koopwaar. Alle Italianen lopen buiten. Het is een gezellige drukte. In het twee eeuwen oud Romeins theater is er een concert van een harmonie bezig. Uitzonderlijk is het theater gratis te bezoeken.

De Duomo is best merkwaardig. Om te beginnen ligt die op een plein dat schuin bergaf loopt. De kerk is 12de eeuws maar binnen is er meermaals verbouwd met renaissance en zelfs barok. Hier en daar is een fractie van de oorspronkelijke kerk te zien. De fresco's in de halve koepel boven het hoogaltaar zijn rondom schitterend. 

Het ijsje is van het beste van deze reis. We slapen in een klein palazzo vlak bij de Duomo. We hebben een "room with a view". 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten