maandag 3 juni 2019

Een dagje vlak, bijna.

85km. 654m op. 564m af.
Wandelaars kuieren met of zonder hond in de ochtendzon. Joggers beginnen de dag met wat sport. Een eenzame fietser rijdt ons vlot voorbij. Dorpjes liggen als ooivaarsnesten op vooruitgeschoven heuvelruggen. Vogels zorgen voor muziekale ondersteuning. Decor van dit tafereel is een met bomen omzoomd fietspad langs kanaaltjes tussen Spoleto en Assisi. Het laat ons toe om autovrij te genieten van het fietsen. En het is vlak.


Enkel om Assisi binnen te rijden is het even flink klimmen. In dit stadje gekend omwille van Fransiscus van Assisi loopt het vol toeristen. We bezoeken even de kathedraal ter ere van deze heilige. Het merkwaardige hieraan is dat er tween kerken bovenop mekaar staan. De andere bezienswaardigheden laten we links liggen omdat we hier een paar jaar geleden al eens verbleven. 

Na Assisi volgen nog wat min of meer vlakke kilometers naar Perugia. Tot we plots met een stevige klim geconfronteerd worden. Volgens ons boekje is dit 10%. Daargeloven wij niet in want dit is steiler dan de Smeysberg in Huldenberg (17%). Eenmaal die overwonnen gaat het nog verder omhoog naar Perugia. Het is even wat zoeken om in het oude centrum te geraken.
Perugia is de hoofdstad van UmbriĆ«. Op het Piazza 4 Novembre schitterend het 13e eeuwse Palazzo dei Priori en de Duomo. Het pronkstuk is de  Romeinse fontein die water krijgt vanop het aquaduct. We bezoeken in het Palazzo dei Priori de Galleria Nazionle dell'Umbria dat voornamelijk kunst uit Umbrie bevat.
Morgen rijden we onze buren tegemoet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten