donderdag 30 mei 2019

Een pittige dag

89km. 1556m op. 1375m af.
De Via Francigena is de oude pelgrimsroute van Canterbury naar Rome. Een bisschop reisde in 990 vanuit Canterbury naar Rome om zijn pallium te ontvangen. Op zijn terugreis beschreef hij de route in 79 etappes. Tussen Siena en Pienza volgen we stukken van de route. We zien onderweg tientallen pelgrims op ontdekking naar een persoonlijk doel. 


De Strade Bianci kregen hun naam omwille van het grijze stof dat opwaait, zeker als er een auto passeert. Daar is nu geen sprake van. De grindwegen liggen er vochtig bij. Rivieren lijken eerder op bruine modderstromen. Volgens de plaatselijke bevolking is het de slechtste meimaand sinds zeventig jaar. We hoeven niet de 35 graden zoals in Spanje de vorige jaren maar 20 zou toch aangenaam zijn. We kunnen ons anderzijds wel opwarmen. De grindwegen zijn af en toe loeiend steil. De kleinste versnellingen van de fiets worden veelvuldig gebruikt. Na 57km komen we in San Quirico d'Orcia. Dat is niets te vroeg voor de lunch. Vandaar is het nog 10km naar Pienza.
Paus Pius II, lid van de Piccolomini-familie wou het dorp omvormen tot een modelstad van de Renaissance. Verder dan een kathedraal, raadshuis en een  paleis is hij niet geraakt. We bezoeken het Palazzo Piccolomini, net op tijd om aan een bui te ontsnappen. Het paleis werd door Franco Zefirelli gebruikt voor de opnamens van zijn film Romeo & Giuletta. Vooral de tuinen met adembenemend uitzicht op de Toscaanse heuvels maakt indruk. 

Na dit bezoek rijden wij door dat landschap. Het is van het mooiste dat we op deze tocht al te zien kregen. En het is pittge: 7, 9 en 10% op de grindwegen. Dat kruipt in de benen. Plots zien we Montepulciano schitteren op een bergrug. Vol overgave rijden we onze B&B voorbij. 


We slapen vandaag in een typische Toscaanse B&B. Een landschuis midden in de natuurpracht is onze thuis voor een nacht. Zwembad en ligweides krijgen we er gratis bij. Dat zal voor een warmere keer zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten