maandag 10 juni 2019

De laatste fietsdag

83km. 1013m op. 1274m af.
We dachten dat Siena vol stond met beelden van Romulus en Remulus met de wolf. Niet dus. De legende gaat als volgt. De tweelingzonen van Remulus werden door Romulus uit Rome verbannen. Op een mooie heuvel in Toscane stichten ze Siena. Maar die stad laten we achter ons.
De laatste fietstocht is er eentje om de vingers van af te likken. Vier heuvels scheiden ons van Firenze. Een dun laagje mist geeft een mystieke sfeer aan de stad en nabij gelegen heuvels. Lang duurt dat niet. We klimmen boven de mist uit. De zon doet de rest van het werk. Al snel hebben we prachtige uitzichten. Noordeljke flanken zijn dicht bebost. Al de rest is indien mogelijk gebruikt voor wijngaarden. Hier en daar staat een boederij of doemt een dorp op. Een hert spring net voor ons de weg over. Dit is Chianti. 

Niet alleen wij maar talloze wielertoeristen bewijzen dat dit een populaire fietsroute is. Het valt op dat de wegen rond Siena en naar Firenze beter zijn dan in de rest van Toscane en UmbriĆ«. Ook op vorige fietsreizen zagen we al dat wijn zorgt voor welvaart.  Een smal, leuke baantje voert ons tot vlak bij het centrum van Firenze. Hoog op een heuvel, met schitterend uitzicht op de Duomo en de Arno genieten we van onze picknick. En zie, Firenze heeft fietspaden. 
De rest van de namiddag besteden we aan een eerste verkenning van de stad. We bezoeken het klooster Santa Maria Novella. Fresco's van Filippino Lippi, de groene kruisgang en de Spaanse kapel zijn schitterend.
Daarna lopen we door naar de Duomo. Als je uit de smalle straten plots voor de kathedraal staat dan wordt je overdonderd door zijn omvang en schoonheid. Hij werd gebouwd om te tonen dat Firenze heerschap nastreefde over heel Toscane. Dat is wonderwel gelukt. 


Een bezoek aan het Piazza Della Sigoria hoort uiteraard bij een eerste verkenning. Dit is het hart van het polieke verleden van de stad. Van hieruit hebben de Medici hun macht opgebouwd. De twee komende dagen bezoeken de hoogtepunen van de stad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten